dinsdag 30 december 2014

24uur van Zuidwending 2014

De Toyota's van Slot-it
Dit jaar is de 24ste editie van de 24uur van Zuidwending gereden. Tevens ook de spannendste ooit. Groep 1 was extreem aan elkaar gewaagd. Vele ronden achtereen gevechten naast elkaar. Een foutje en je lag zo weer een ronde achter. En toch met minimale verschillen eindigen.
Daarin tegen waren de verschillen groot bij Groep 2. Ook daar spannende onderlinge gevechten. Later groeide deze groep ook meer naar elkaar toe. Vermoeidheid bij de een en een opleving bij de ander. Wie had daar geen last van.

Ik kan wel een heleboel gaan uittypen, maar ik vind onderstaand artikel alles zeggend. Wel gooi ik zo af en toe een plaatje tussen door en sluit af met een video.
De 24e 24 uursrace van Zuidwending is een feit!
Door Sieneke Heikens
24 UUR - Het is weer gelukt! Zuidwending heeft haar monsterrit verreden met vier teams, te weten Rudolf Feijen jr. en Bart Hofman in Team 1, Alphons van Meerendonk en Raymond Ed in Team 2. Dit is het winnende team van 2013 met een rondentotaal van 7854 ronden. Team 3 bestaat uit Rick Kuipers en Marko Bos en Team 4 uit Menno Klok en Geert Biemold.
Het lijkt of deze sponsor
de baan wilt verkopen
De jongens worden gesponsord door Gemeente Belangen Veendam, Kuipers Uitzendbureau, Jan de Bruijn sierhekwerk, Akir, Meertens Meubelen, Advocatenkantoor Bentum, Boekelo BV, Animo Ruitersport en Dorpshuis de Wending. Daarvoor is hun auto gegarandeerd, krijgen ze een drietal maaltijden voorgeschoteld en uiteraard een hoop lol en ongein!
De start verloopt vlekkeloos met enige onwennigheden na een jaar afwezigheid, polsen worden losgemaakt om die eerste 2 uur vol te kunnen houden, de juiste toon wordt gezet met vier mannen aan de baan. Er is gelukkig publieke belangstelling bij de start van dit unieke evenement, uniek omdat in het land en daarbuiten geen enkele slotraceclub het voor mogelijk houdt dat men een 24 uursrace kan volbrengen! Zuidwending bewijst keer op keer het tegendeel….
Vier teams met aan de baan ook enkele Baancommissarissen. Zij houden de boel in de gaten, houden de auto’s in het gareel, horen verwensingen of commentaar aan en blijven daarbij de rust zelve! Als de vrouwelijke Baancommissaris Nicole een auto na een te enthousiast genomen bocht op de juiste baan wil zetten, verdwijnt er in diezelfde bocht een andere auto vol vaart bijna in haar shirt....
Als ik rond middernacht aantreed als lid van het verzorgingsteam jut de groep elkaar net mega op, de eerste vermoeidheidsklachten spelen parten en de frikadellen speciaal zijn door mij en mijn collega niet aan te slepen met als gevolg dat de teamleden elkaar wegruften.... Niemand kan een kant op!
Halverwege de race
is het tijd voor
banden wisselen.
Nadat de laatste bezoekers het Dorpshuis verlaten gaat de deur op slot om pas de volgende dag om 09.00 uur voor publiek weer open te gaan.
Rond 02.00 uur is er sabotage in het spel! Bart start terwijl de anderen hun plek nog innemen, dan is er een valse start omdat iemand "GO!" roept en dan blijkt dat de handbediening van Geert even is uitgezet….
Om 03.15 uur rijdt de ene auto na een crash achterop mee met een tegenstander!
De Top 2000 wordt neuriënd en soms meezingend gevolgd en we sturen zelfs een berichtje naar de zender dat in het hoge Noorden de eerste 12 uur er om 04.00 uur op zit! De tussenstand is als volgt:
Team 1 staat 3e, Team 2 staat op 1, Team 3 is op dat moment 4e en dus heeft Team 4 een 2e plek veroverd.
Tjonge het wordt al gekker want om 04.40 uur liggen er baandelen los zodat auto's worden gelanceerd, gevolgd door een zeer korte pauze om dit te verhelpen en daar racen de coureurs weer verder.
Als de teams in twee groepen gaan ontbijten zijn er ineens geen Baancommissarissen meer en storten de dames van het verzorgingsteam zich vol op deze (voor mij) nieuwe taak! De coureurs passen zelfs hun gedrag en taalgebruik er op aan…. De auto's vliegen om mijn oren,  ik ren langs de baan om auto's in het juiste spoor te zetten en nou nou soms vliegen en rollebollen de bolides over elkaar heen! Zo dicht bij de baan te zijn is spectaculair....
Ohoh... Om 05.30 uur heeft Marko een enorme dip en lijkt slapend aan de baan te zitten in functie van Baansjef maar even later rijdt hij zijn twee uurtjes alsof er nog geen uren zijn verstreken.
Dan is iedereen vol ongeloof want Raymond heeft om 06.30 uur een baanrecord gevestigd!
Om 08.00 uur draag ik mijn taken over aan de volgende 'verzorgster'.
Vlak voor de finish pakt uw verslaggever de draad weer op en blijkt dat Rick in de tussentijd het baanrecord van Raymond alweer heeft gebroken!
Groep 1 extreem constant
Toegestroomd publiek en  aanwezige pers en maakt mee dat Rick Kuipers en Marko Bos op de 4e plaats eindigen. Rudolf Feijen jr. en Bart Hofman staan op de 3e plaats en Menno Klok met maat Geert Biemold veroveren de 2e plek. Voor de tweede keer op rij worden Alphons van Meerendonk en Raymond Ed winnaars van de 24 uursrace van Zuidwending! 
Het was opvallend dat groep 1 extreem constant reedt en er waren in de runs geen grote verschillen in de uitslag, er is zelfs met regelmaat gelijke ronden gereden! Dit geeft toch wel aan dat dit het best mogelijke resultaat is wat gehaald kan worden met het materiaal.
Uitslag
Om het voor iedereen leuk te houden is ook gemeten wat iedere rijder afzonderlijk heeft gereden (groen blokje achter de naam van de rijders).
Bij een paar (Alphons, Rick en Menno) is het verschil zo enorm klein, ca 13 ronden verschil onderling wat neerkomt op 1 ronde per 2 uur verschil. Dat is bizar weinig.
Groep twee was wat variabeler in de prestatie en gaf de nodige spanning omdat daar uiteindelijk de uitslag van de wedstrijd is ontstaan doordat hier vaker een groter rondenverschil was.
In editie 23 van 2013  hadden de toenmalige winnaars Alphons en Raymond 7854 ronden gereden, dit jaar is dat overtroffen met 7963 en dus een grote verbetering!
1ste prijs geprolongeerd 
Alle rijders vonden het één van de beste 24 uurs van de afgelopen jaren omdat iedereen gelijkwaardig materiaal had en de beste heeft zeer zeker gewonnen.
Met dank aan de organiserende mannen Geert en Menno en cateringdame Dina, de coureurs, de vele vrijwilligers, publiek en pers
Hopelijk kunnen we komend jaar de 25e editie verrijden!

Link naar bovenstaand verslag

Link naar Plaatjes van Egbert

Link naar plaatjes van mij als blogger


1 opmerking: