zondag 11 december 2016

Proefplaat

Het uittekenen op de 1ste plaat is reeds gebeurt, eigenlijk wil ik gelijk de frees er overheen halen.
Toch lijkt het verstandiger om een proefplaat te maken. En dat is maar goed ook. De 1ste snede wordt geleid met een afstandhouder van de frees. Dat gaat heel mooi totdat het snoer om de handslinger van de workmate slingert. De kleine slinger wordt 1 zijdig hersteld.
Om de voet van de frees heb ik een ring gemaakt met een buiten diameter van 177mm. Deze zal langs een geleiderstrip glijden. De strip die bij deze proef gebruikt is 2mm dik en steekt in de 1ste sleuf. De 2de sleuf ging een eigen leven leiden omdat de geleiding aan de andere kant is. Het lesje wat ik hier geleed heb is dat nu een andere freesrichting toegepast moet worden. De frees trekt zich dan tegen de geleiding. Gleuf 3 ging dan ook in  een keer goed.
Voor het bochtenwerk moet voor de grotere radius hulpstukken gemaakt worden. En gaf weinig problemen. De kunststof geleide strip doet hier wonderen. De kleine foutjes van de 1ste bocht worden vloeiend weggewerkt. Ook de brede gleuf voor de litze komt geheel gecentreerd over de 3mm sleuf.
De 2mm strip zorgt voor een kleine maatafwijking, dit zou met keggen te verbeteren zijn. Toch ga ik op zoek naar een 3mm strip.


5 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je een speciale routerbit voor de brede gleuf voor de litze ? waar haal je die ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Roel,
   Ik heb geen speciale routerbit. Ik doe het gewoon met 2 bovenfrezen. 1 van 3mm en 1 van 15mm. De frees van 1mm gaat 8mm diep in een keer erdoor. De 8mm frees gaat er lietze dikte erover heen. Dus 2 losse bewerkingen. Dankzij de geleiding kan dit keurig gecentreerd over elkaar heen.

   Verwijderen